Pompa cu șurub este o pompă volumetrică ideală pentru vehicularea oricăror vascozitati sau greutăți specifice ale fluidului de lucru; precum și al fluidelor cu tendință de separare sau forfecare în urma agitării prin centrifugare. Pot fi tranportate fluide cu particule în suspensie de dimensiuni mari, precum și fibre cu lungimi semnificative. De asemenea este o pompă autoamorsanta, capabilă să opereze în siguranță cu valori scăzute ale NPSH-ului disponibil în instalație.
Principiul de funcționare permite atât debite mari cât și debite mici, această pompă fiind deseori utilizată și în aplicații de dozare, atât pentru vascozitati scăzute (fluide similare cu apa), cât și pentru vascozitati sau greutăți specifice foarte mari (max 3 000 000 mPas). De asemenea este permisă pomparea în ambele direcții, fiind deseori utilizată ca pompă singulară atât pentru încărcarea cât și pentru descărcarea diverselor fluide în parcuri de rezervoare.
Principalele componente ale pompei cu șurub sunt rotorul și statorul. Rotorul are formă elicoildală, este antrenat de motoreductor prin intermediul unui ax și se rotește în interiorul statorului. Statorul este fix, pe interior având un canal cu design potrivit astfel încât să permită mișcarea liberă a rotorului. În urma mișcării rotorului se realizează pomparea propriu-zisă a fluidului, care este împins în mod continuu prin cavitățile succesive creeate în spațiile dintre rotor și stator. Fluidul de lucru este pompat permanent, în mod continuu, fără pulsații, fără turbulență și fără a fi supus oricărui alt stres mecanic. Design-ul special al rotorului și statorului crează în interiorul pompei adevărate camere etanșe pline cu fluid, care este transportat pe direcție axială între orificiile de absorbție și refulare datorită mișcării de rotație a șurubului-rotor. În ciuda acestei mișcări de rotație care are ca efect pomparea, în fluid nu se crează turbulențe. De asemenea jocul de volume atent studiat elimină complet efectul de zdrobire ce ar putea fi exercitat de forța centrifugă asupra fluidului.
Datorită contactului dintre rotor și stator, pompa cu șurub este capabilă să creeze vacuum în aspirație, devenind astfel o soluție viabilă în cazul aplicațiilor ce necesită autoamorsarea pompei de la adâncimi semnificative (max 8,5 m). De asemenea, tot datorită acestui contact între rotor și stator, presiunea de refulare este menținută indiferent de viteza de rotație a motoreductorului.
Sunt disponibile atât pompe cu șurub în design orizontal cât și vertical, precum și construcții specializate pentru industria alimentară sau farmaceutică.
De asemenea, pentru aplicațiile de tratare a apei sau de epurare a apelor uzate sunt disponibile versiuni speciale, cu rotorul și statorul durificate pentru vehicularea noroaielor abrazive, precum și diverse variante de design specializat în transportul fluidelor extrem de vâscoase, inclusiv cu pâlnie largă pentru alimentarea pompei sau cu stator prevăzut cu dispozitiv de ajustare a uzurii.
Datorită experienței îndelungate cu aceste pompe, Fluid Sistem vă propune unul dintre liderii incontestabili ai acestui segment de piață ce reprezintă pompele cu șurub excentric: